10
mai

0

Systemfag expanderar

Halden kommer även fortsättningsvis att vara huvudkontor, men 2022 kommer vi även att etablera en filial i Oslo. Vi börjar snart i Bergen och Sverige också. Var i Sverige är osäkert, men Göteborg är aktuellt, säger Nilsen och Wang.

Omsättningen har fördubblats. Antalet anställda bara ökar. Nu expanderar Systemfag även fysiskt, med 300 nyrenoverade kvadratmeter i den gamla butikslokalen på Busterudgata 1.

Från Halden Arbeiderblad 10 maj 2023 (Översatt till svenska).

– Vi behöver både mer utrymme och fler anställda.

Per-Morten Nilsen (58) ler. Han är VD för Systemfag, och träffar HA utanför lokalerna vid Bikkjetorget tillsammans med försäljningschef Marius Wang (45). Utanför finns kommunanställda och förbereder sig för den 17 maj. Innanför dörrarna på Busterudgata 1, där Verdensbro ligger på plan 1, visar Nilsen upp en helt nyrenoverad våning.

– Vi behåller den 250 kvadratmeter stora våningen 3. Den ska bland annat användas till mötes- och mediarum.

– Men?

– Vi har också flyttat in här, säger Nilsen och tar med HA in i Harlem Matchs gamla butikslokal.

300 nya kvadratmeter

För det är här Systemfag expanderar med ytterligare 300 kvadratmeter.

Allt har totalrenoverats, i samarbete med husägaren Lars Harlem.

Resultatet har blivit läckert, modernt och luftigt. Kontorsplats för 10–12 anställda, separat spelrum, biljardbord, kök och lounge. På övervåningen, på 3:e våningen, utökas uteplatsen – mitt i Nordsidens smørøye och med utsikt över fästningen – med nya stenläggningar och sittplatser.

– Målet är att ta hand om våra medarbetare. Idag har vi flera anställda i 20-årsåldern och många väljer ibland att stanna här efter jobbet. För att använda spelrummet och de andra faciliteterna. Det här skapar enighet, trivsel och utveckling, säger Nilsen.

58-åringen kom från Grønn Jobb när han började med Systemfag 2017.

På knappt sex år har han tillsammans med goda kollegor byggt upp företaget.

Fördubblade omsättningen

Från 2021 till 2022 nästan fördubblades omsättningen. Men fjolårets rekordsiffra på 12 miljoner norska kronor kommer inte att ligga på toppen länge, eftersom prognoserna för i år pekar på att spränga nya gränser. Det går mot en ny fördubbling för Systemstudier.

– Vi ligger redan på 10 miljoner norska kronor för första kvartalet. Så ja, vi borde nå 25 miljoner NOK i omsättning för 2023.

Totalt finns nu 25 anställda och partners i Systemfag. Av dessa arbetar 17 på huvudkontoret i Halden.

– Halden kommer även fortsättningsvis att vara huvudkontor, men 2022 kommer vi även att etablera en filial i Oslo. Vi börjar snart i Bergen och Sverige också. Var i Sverige är osäkert, men Göteborg är aktuellt, säger Nilsen och Wang.

Systemfag har etablerat sig som en seriös aktör inom arbetsmiljö.

– Vi är totalleverantörer inom arbetsmiljö, och samarbetar med Företagshälsovård över hela landet.

Behov av fler anställda

Huvudfokus är kursverksamhet, både fysisk och digital, inom bygg.

– Vi har också precis blivit ackrediterade och certifierade som en av åtta leverantörer i Norge på våtrumskurser. Här är marknaden stor och vi är stolta över att kunna erbjuda denna kurs – som kvalitetssäkrar alla som genomför den.

Systemfag har nyligen passerat 100 kommuner som kunder.

– Vi har många mindre företag som kunder, men vi har fått mycket fäste bland större företag. Det hade vi inte riktigt räknat med. Vi jobbar bland annat med en av byggbranschens största aktörer i ett jätteprojekt – som snart ska ”rullas ut”.

Nilsen och Wang ler smygt.

Och avslöjar att framtiden för närvarande ser mycket ljus ut.

– Innebär det också ett behov av fler anställda?

– Ja! Vi har faktiskt platsannonser ute nu, bland annat för tre säljjobb här i Halden.

Medvetet tryck på anställda

Inne i de nya lokalerna arbetar de anställda på Bon Jovi dånar ur högtalarna, men de flesta sitter med hörlurar och letar efter nya företagskunder. På väggen finns skärmar med försäljningsmål, samt listor över vilka säljare som klarar sig bäst.

– Det blir fler skärmar, med «hall of fame» och framhävning av bästsäljarna, säger Nilsen.

– Skapar inte det press på de anställda?

– Ja, men det borde det vara. Det måste finnas sund konkurrens mellan säljarna. Det här är ett provisionsbaserat yrke och för det bästa är månadslönen väldigt bra, svarar Nilsen.

– Är framtiden bara digital och webbaserad?

– Företag sparar kostnader genom att genomföra onlinekurser.

Nilsen tror dock inte att framtiden bara finns på nätet.

– Fysiska klassrumskurser är bättre inom många områden, och vi kan leverera fysiska kurser inom nästan alla våra ämnesområden. Vi tror att framtiden inom kurser och utbildning är en kombination av onlinekurser, webbseminarier och klassrumskurser.

Från Halden Arbeiderblad 10 maj 2023 (Översatt till svenska).